Kulinariske recepter

På denne side vil vi indsamle opskrifter baseret på den vegetation, der findes i vores område.

Har du en opskrift, kan du sende den til webmaster@xn--blomstervnget-cgb.dk

Hybenrosegelé Hybensnaps Havtornesnaps Klitrosesnaps Lyngsnaps

 

Luccas Hybenrosegelè

1 liter sammenpressede kronblade fra hybenroser.
1 liter vand.
2 tsk. citronsyre/vinsyre.
750 gram sukker.
1 brev Gul Melatin (40 gram) - følg anvisningen på posen.

Vand og citronsyre/vinsyre bringes i kog, rosenbladene kommes i og koges i 15 minutter.
Rosenbladene sies fra.
Geleringsmidlet blandes med 1 spsk. sukker og drysses i under omrøring.
Giv saften et opkog og rør sukkeret i.
Gelésaften koges ca. ½ minut, skummes og hældes på glas.
Geléen får en flot rød farve og egner sig specielt godt til kager og desserter.





 

Hybensnaps

 

Sådan gør du

De fuldmodne hyben plukkes i august til oktober. Rens de høstede hyben for stilke og blomsterrester. Skyl dem, og hvis man har lyst, kan man skære dem over og fjerne kernerne, men det et ikke nødvendig. Fyld dem næsten helt op i f.eks. et henkogningsglas. Dæk hyben med "snaps" (hvid Brøndum, hvid Svendborg akvavit eller vodka). Lad dem trække i minimum 1 måned. Derefter filtreres snapsen gennem et kaffefilter. Hybensnapsen kan evt. fortyndes med snaps/vodka og kan tilsættes lidt sirup eller honning for at opnå mere sødme.

 

 

Tegning: Kirsten Tind

Hybenrose eller Rynket rose (Rosa rugosa) er indført til Europa fra det nordøstlige Asien i slutningen af 1700-tallet. I begyndelsen af 50'ererne begyndte man at plante hybenrosen langs de danske kyster. Blomsterne er usædvanligt store for en vildrose og dufter godt og stærkt. Hybenet er stort og fladtrykt kugleformet. Hybenrosen er på Naturstyrelsens liste over landskabsukrudt sammen med f.eks. Kæmpe-Bjørneklo. Se mere om hybenrosens negative indflydelse på den danske kystnatur i hæftet Beskyt den vilde flora langs kysterne.

 

Til toppen af siden

 

Havtornesnaps


Sådan gør du

Klip kviste med bær af i august - september. Når du kommer hjem, kan du med en lille saks klippe de enkelte bær af - det tager tid. Man kan også komme dem i fryseren, og efter et døgn skulle det være muligt at ryste/slå/plukke bærerne af kvistene. Kom bærerne i f.eks. et henkogningsglas, fyld op med 1/3 og overhæld den med "snaps" (hvid Brøndum, hvid Svendborg akvavit eller vodka) og lad dem trække i 1½ - 2 måneder. Derefter filtreres snapsen gennem et kaffefilter. Havtornesnapsen kan evt. fortyndes med snaps/vodka. Den bliver bedre ved lagring.

 

Lader man bærerne trække i rørsukker (ca. 50 gram sukker til 250 gram bær) i et par dage, inden de overhældes med snaps, får man en mere likøragtig smag.

 

Efter brug til snaps kan bærerne koges og anvendes til saft og gelé.

 

Et lille bær indeholder lige så meget vitamin C som en stor appelsin. En teskefuld saft eller 1-2 små bær indeholder således en dagsration af vitaminer og antioxidanter.
Havtorn indeholder vitamin C, B1, B2, E, F, K, P, serotonin, selenium og 8 essentielle aminosyrer.
Den er blevet en populær ingrediens i retter fra det nye nordiske køkken, men er også populær hos fugle og især hos fasanen.

Til toppen af siden

 

Klitrosesnaps

På en hyggelig dag i juni 2013 med indsamling til Sct. Hansbål fik vi lejlighed til at prøvesmage flere af Ellen Thymes hjemmelavede snapse. Især klitrosesnapsen gjorde stor lykke, så her følger opskriften:

Sådan gør du
De sorte hyben plukkes, når de er modne i august til oktober. Rens de høstede hyben for stilke og blomsterrester. Skyl dem, halver dem (undlad at fjerne frøene) og fyld dem halvt op i f.eks. et henkogningsglas. Hyben dækkes med "snaps" (hvid Brøndum, hvid Svendborg akvavit eller vodka). Lad den trække i minimum 5 – 6 uger. Derefter filtreres snapsen gennem et kaffefilter. Klitrosesnapsen kan evt. fortyndes med snaps/vodka og kan tilsættes lidt sirup for at opnå mere sødme. Klitrose snaps har en let sød syrlig smag, og bliver ved års lagring fyldig og rund. 

Virkning
Klitrosesnapsen tilskrives at virke beroligende og antidepressiv og nedsættende af kolesterolniveauet i blodet, så det er uden tvivl sundt for os at drikke en klitrosesnaps i ny og næ.

Tegning: Kirsten TindKlitrosen er en lille busk, der sjældent bliver over knæhøjde. Den er tæt besat af torne og sammensatte småblade. Blomsterne er typiske roser og er hvidgule. Frugten er kuglerund og bliver sidst på sommeren sortbrun.

 

 

Til toppen af siden


 

Lyngsnaps
 

Sådan gør du

I august - september, når lyngen blomstrer, plukkes en kop lyngblomster ved, at de små blomster raspes af de stive stilke. Kom blomsterne i f.eks. et henkogningsglas og overhæld den med "snaps" (hvid Brøndum, hvid Svendborg akvavit eller vodka) - 10 gram blomster til ½ flaske snaps. Lad snapsen trække i 3 - 4 døgn, hvorefter den filtreres gennem et kaffefilter. Lyngsnapsen kan evt. fortyndes med snaps/vodka. Den kan drikkes med det samme. Efter lagring ændrer den farve fra rød til gylden og får en mere aromatisk smag. Om den bliver bedre ved lagring er en smags sag, men den skarpe eftersmag bliver mindre, og den skal stå mørkt.

Virkning

Lyng er kendt for sin antiseptiske virkning på urinvejssygdomme og er god mod blæresten, leddegigt, virker sveddrivende og nerveberoligende. Lyngblomster syltet i sukker og honning spises ved tiltagende måne mod malaria. Mod krampe lægges en lyngkvist "i Guds navn" under patientens lagen.


Til toppen af siden